Tips om betrouwbare online winkels te herkennen

 Tips om betrouwbare online winkels te herkennen

We kopen tegenwoordig veel online en het is daarom belangrijk dat je weet hoe je kunt zien of jouw favoriete winkels ook betrouwbaar zijn. Want valse webshops zijn er ook en die verdienen flink wat geld aan bestellingen die ze nooit versturen (en dat ook niet van plan waren te doen).

Natuurlijk is het altijd aan te raden met een beveiligde internetverbinding aankopen te doen, maar dat is niet alles. Je internetbeveiliging kan wel zo veilig zijn als mogelijk, maar als de webshop geen echte webshop is, raak je je geld nog steeds kwijt.

Bekijk de contactgegevens van de website

Valse webshops hebben meestal geen pagina met contactgegevens, zoals een telefoonnummer, e-mailadres of adres. En als ze die wel hebben, zijn het vaak geen echte contactgegevens. Je kunt zelf controleren of de contactgegevens echt zijn door het adres in te voeren op een routeplanner of door te bellen of een mailtje te sturen.

Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Bedrijven in Nederland moeten zich altijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moeten dit nummer ook op hun website vermelden. Controleer dat nummer altijd in het handelsregister, want het is natuurlijk heel eenvoudig om zo’n nummer zelf te verzinnen.

Lees recensies op het internet

Als je de naam van de website opzoekt, zul je ook recensies van andere klanten kunnen lezen. Als hierin al wordt gezegd dat meerdere klanten hun product nooit hebben ontvangen, is het verstandig om toch nog even verder te zoeken naar een andere webwinkel.

Bedrijven kunnen bovendien ook recensies verzamelen op platformen zoals TrustPilot. Bedrijven moeten deze platformen wel vaak een kleine vergoeding betalen en je zult dus niet iedere webshop kunnen vinden. Als ze hier wel op staan, is dat echter een goed teken dat het een legitiem bedrijf is waar je gewoon zaken mee kunt doen.

Controleer het taalgebruik

Als het een professionele website is, zal het taalgebruik ook zo zijn. Als de teksten echter in slecht Nederlands zijn geschreven met veel grammatica- en spelfouten is dit niet altijd een goed teken. Bedrijven besteden namelijk veel geld aan hun website en zullen deze er zo goedmogelijk uit willen laten zien. 

Kijk of de webshop een keurmerk heeft

Betrouwbare webshops hebben een keurmerk zoals die van Thuiswinkel Waarborg of Webwinkelkeur. Deze keurmerken worden alleen uitgegeven als je veilig bij de webshop kunt winkelen. Je moet hier wel mee opletten, want de afbeelding op de website hebben staan is niet genoeg. Criminelen kunnen die namelijk heel eenvoudig van het internet halen. Controleer de website van het keurmerk of de webshop hier ook echt op is aangesloten.

Controleer de betaalmogelijkheden

Webwinkels moeten je altijd de optie geven om achteraf te kunnen betalen, bijvoorbeeld met AfterPay. Maar als criminelen je proberen op te lichten door het product nooit te versturen, zullen ze deze optie niet snel aanbieden. Ze krijgen de betaling dan namelijk ook nooit binnen. Als je via PayPal of je creditcard kunt betalen, is dit altijd veiliger dan via iDeal, want deze opties geven je aankoopbescherming waarbij je je geld terugkrijgt als je het product niet ontvangt.

Controleer de domeinnaam

Het zou natuurlijk kunnen dat je bovenstaande punten allemaal hebt gecontroleerd, maar nog steeds niet zeker bent of de webshop legitiem is. Je kunt dan ook nog controleren wie de eigenaar van de website is door de gegevens over de domeinnaam op te zoeken. Je krijgt hier niet altijd concrete informatie, omdat de gegevens kunnen worden afgeschermd, maar als er verder ook niks over de website-eigenaar bekend is, is dat natuurlijk geen goed teken.

Controleer wat er voor het webadres staat

Als er voor het webadres https staat, betekent dit dat het een beveiligde website is. Die ‘s’ staat namelijk voor ‘secure’ (veilig) en je kunt hier dus veilig betalingen doen zonder dat criminelen uw betaalgegevens kunnen onderscheppen. Als er alleen http voor het webadres staat, kunnen ze dat wel.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om te controleren of een website legitiem is. Je kunt de betrouwbaarheid van online casino’s bijvoorbeeld controleren door te kijken of ze een betrouwbare klantenservice hebben in het Nederlands en een licentie hebben.

Het is belangrijk dat je webshops controleert voordat je tot aankoop overgaat, zodat je niet iets koopt wat je vervolgens nooit ontvangt. De bovenstaande tips kunnen je hierbij helpen. Het is vooral belangrijk dat je je gezonde verstand gebruikt. Als je bijvoorbeeld een aanbieding ziet die te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij dat waarschijnlijk ook!

admin

Gerelateerd