3 eenvoudige tips om duurzamer te leven

 3 eenvoudige tips om duurzamer te leven

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een duurzame levensstijl. Dat kan tegenwoordig ook bijna niet anders meer. We worden bijna dagelijks met de neus op de feiten gedrukt. De overheid hamert op verduurzamen, we lezen artikelen over hoe slecht het gesteld is met ons milieu en de zorgen voor onze en de toekomstige generaties. Zelf hoop je dat jouw kinderen en kleinkinderen net zo’n mooi leven zullen krijgen als jijzelf had. Ook weet je dat het hierbij van belang is dat je je steentje bijdraagt. Als iedereen hier meer aandacht aan zou besteden, kunnen we de wereld wellicht nog wat langer een mooie plek houden.

Niet alleen het milieu baart ons zorgen. Ook de financiële situatie heeft veel mensen in zijn greep. Duurzamer leven heeft dan ook de voorkeur. Zowel voor nu al de toekomst. Maar hoe pak je dit aan? Wat houdt duurzaam leven precies in en hoe kun je eenvoudig de allereerste stappen richting een duurzame levensstijl zetten? We zetten drie tips op een rij.

Wat is duurzaam leven?

Duurzaam leven heeft nog altijd het imago erg oncomfortabel te zijn. Het idee dat je alle comfort uit huis moet halen. Dit is gelukkig niet het geval. Anders zouden niet zoveel mensen er een duurzame levensstijl op nahouden.

Een duurzaam leven staat in het teken van bedachtzaam zijn. Keuzes maken. Nadenken over de energie die je gebruikt en bewust omgaat met de spullen die je koopt of al gebruikt.

1.      Vervang alle verlichting in huis

Led verlichting mag niet ontbreken in een duurzame woning. Toch zullen er nog heel wat mensen zijn die ongemerkt nog steeds conventionele verlichting gebruiken. Besef echter goed dat dit een enorme kostenpost kan zijn. Je verbruikt namelijk veel meer energie dan noodzakelijk. Dit heeft gevolgen voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Al helemaal in de huidige tijd. Daarom is het zaak om eerst eens alle verlichting in huis na te lopen. Zijn er nog plekken waar je conventionele verlichting gebruikt? Dan loont het zeker om deze te vervangen voor LED. Dat levert een fikse besparing op en je draagt ook nog eens je steentje bij aan het milieu.

2.      Eet minder vlees

De vleesindustrie is één van de meest schadelijke industrieën in ons land. Hoe meer we vlees blijven eten, hoe meer we de wereld om ons heen schaden. De vleesindustrie zal echter niet verminderen zolang wij vlees nog als dagelijkse privilege zien. In veel gezinnen is geen maaltijd compleet zonder vlees. Tijd om daar verandering in te brengen.

En nee, dit hoeft echt niet te betekenen dat je volledig veganistisch of vegetarisch moet gaan leven. Het helpt al om in elk geval één á twee keer geen vlees op tafel te zetten. Experimenteer met andere smaken en verschillende groenten. Het zal je vast verrassen hoe vullend deze zullen zijn. Met een goed gerecht mis je het vlees helemaal niet.

3.      Koop meer tweedehands

Je ontkomt er natuurlijk niet altijd aan om iets te kopen. Wel maakt het uit waar je koopt en wat je koopt. Probeer thuis je impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen. Bijvoorbeeld door meer tweedehands te kopen of voor extra energiezuinige apparaten te kiezen. Nieuwe kleding of meubels nodig? Ga dan eerst eens langs een kringloopwinkel of kijk online naar het grote tweedehands aanbod. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook de druk op het milieu. 

admin

Gerelateerd