Waarom het kiezen voor energiezuinige apparaten voordelig is

 Waarom het kiezen voor energiezuinige apparaten voordelig is

Iedereen heeft huishoudelijke apparaten nodig om een wasje te draaien, het eten vers te houden en het huis schoon te maken. Wanneer zo’n huishoudelijk apparaat kapotgaat, kopen veel mensen al gauw een nieuwe. Check dan voor het aanschaffen hoe zuinig het apparaat is aan de hand van het energielabel. Je kunt hiermee een boel geld besparen op jouw energierekening. Hieronder vertellen wij jou waar je op kunt letten én geven wij jou een aantal tips hoe je zuiniger om kunt gaan met energie.

Vervang oude apparaten

Het is een feit dat nieuwe huishoudelijke apparaten veel zuiniger zijn dan oude apparaten. Kies daarom voor zuinige apparaten en vervang de gloeilamp door een ledlamp. Hiermee bespaar je op energie en het is ook nog eens beter voor het milieu. Dat is nog eens een win-winsituatie. Je vindt het energieverbruik op het apparaat door te kijken naar het aantal kWh. Een oude koelkast verbruikt al gauw 450 kWh, terwijl een nieuwe koelkast prima werkt op 150 kWh. 

Ga zuinig om met jouw apparatuur

Niet alleen kun je kijken naar hoeveel energie het apparaat verbruikt, maar het is ook belangrijk dat jij zuinig omgaat met het apparaat. Zet de wasmachine bijvoorbeeld aan op de eco-stand en laat de was drogen aan een rek, in plaats van de droger te gebruiken. Bovendien is het wassen met een volle wasmachine zuiniger dan twee keer een halve was draaien. Je kunt ook in jouw energiecontract kiezen voor piek- en daltarieven. Meestal zijn deze daltarieven in de nacht en in het weekend: wanneer je in de daltarieven energie verbruikt, betaal je daar minder voor dan in het piektarief. Dit verschilt echter wel per energieleverancier. Je kunt eenvoudig energie vergelijken via verschillende vergelijkingssites, zodat jij binnen een handomdraai kunt zien wat de tarieven zijn van iedere energieleverancier.

Halveer je stroomgebruik

Met de onderstaande tips kun jij al gauw 1500 kWh besparen, wat gelijk staat aan 330 euro. Koop allereerst een zuinige koelvriescombinatie, in plaats van je oude diepvries die aardig wat energie vreet. Hiermee bespaar je al gauw 260 kWh. Bovendien kun je al jouw gloeilampen vervangen door LED-lampen, ook als jouw lampen nog werken. Ook al zijn deze lampjes in de aanschaf wat duurder, ze zullen op den duur de energiekosten gaan compenseren. Jaarlijks kan dat al 180 kWh schelen. Als je een koukleum bent, kan het handig zijn om gedag te zeggen tegen elektrische kacheltjes en hallo te zeggen tegen infraroodpanelen. Deze vreten minder energie en zijn net zo lekker warm. Laat deze echter niet de hele dag aanstaan. 

Kies een zuinig label

Waar we het net al benoemden, is het goed om te kiezen voor een apparaat met een zuinig energielabel. Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, koelkasten, vaatwassers, diepvriezen, en tv’s een nieuw energielabel. We herkenden het oude label aan A+++ tot D. Al deze plusjes werden gezien als onduidelijk. Koos je toentertijd voor een apparaat met een A-label, dan was deze eigenlijk helemaal niet zo zuinig als we dachten. Wat voorheen A+++ was, is nu A. Het nieuwe energielabel loopt namelijk van A tot en met G, waardoor het voor iedereen makkelijk is om een zuinig apparaat te herkennen.

Verschilt per huishouden

Het is goed om te benoemen dat het natuurlijk verschilt per huishouden hoeveel jij kunt besparen op de maandelijkse kosten. Een op de acht huishoudens verbruiken jaarlijks maar 1500 kWh, terwijl een op de zeven huishoudens juist meer dan 5000 kWh per jaar verbruikt. Je kunt jouw verbruik eenvoudig terugvinden op de jaarafrekening. Deze krijg je ieder jaar van jouw energieleverancier. Hier kun je precies zien hoeveel stroom jij hebt verbruikt en wat je hiervoor moet betalen. Wanneer je dit te hoog vindt, kun je met de bovenstaande tips jouw energieverbruik aanzienlijk verminderen. Is het jou al gelukt?

admin

Gerelateerd