Drie redenen om een VPN te gebruiken

 Drie redenen om een VPN te gebruiken

Het VPN-gebruik groeit in Nederland. En dat is goed nieuws voor onze internetveiligheid, want met een VPN kunnen gebruikers anoniemer, veiliger en met meer aandacht voor de privacy internetten. Naast deze reden zijn er nog meer redenen om een VPN te gebruiken. Een VPN is een Virtual Private Network: een privénetwerk dat data versleutelt en waarbij de gebruiker een ander IP-adres krijgt, omdat deze via een extra omleiding verbinding maakt.

Meer veiligheid, zeker op openbare netwerken

Openbare netwerken zijn erg handig om het gebruik van de databundel te voorkomen. Bovendien is het gratis en makkelijk te gebruiken. Daarom maken veel mensen er gebruik van. Dat gebruik is zeker niet zonder risico’s. Veel gebruikers van openbare netwerken zijn zich er niet van bewust dat ze zomaar eens afgeluisterd zouden kunnen worden.

Op een openbaar netwerk wordt alle data onversleuteld het netwerk op gestuurd. Inloggegevens, wachtwoorden, e-mails en zelfs bankgegevens: niets is veilig op gratis openbare Wi-Fi. Daarom doen gebruikers er goed aan alleen openbare netwerken te gebruiken om even snel iets op te zoeken.

Wie toch ook bij bijvoorbeeld sociale media wil inloggen, kan het best een VPN gebruiken. Een hacker kan dan niet zomaar internetactiviteit uitlezen. Alles wat er op het netwerk wordt gedaan, wordt gecodeerd van de ene locatie op het internet naar de andere locatie. Het wordt omgeleid via een externe server, die ook in het buitenland kan staan. Daardoor verandert ook tijdelijk het IP-adres van de gebruiker en is het zo goed als onmogelijk terug te leiden wie de data heeft verzonden. En dan is de data ook nog eens onleesbaar.

Buitenlands aanbod van streamingdiensten bekijken

In Nederland is eigenlijk behoorlijk wat aanbod van streamingdiensten geblokkeerd. De reden? Auteursrechten. Streamingdiensten in Nederland moeten een hoge prijs betalen om bepaalde content uit te mogen zenden in Nederland. Daardoor kan het aanbod in de Verenigde Staten veel groter zijn dan in Nederland. Door een VPN te gebruiken, en te verbinden met een server in Amerika, wordt deze content opeens zichtbaar.

Niet bij alle VPN-aanbieders kunnen gebruikers het buitenlandse aanbod van streamingdiensten zien. Het kan zijn dat bijvoorbeeld Netflix herkent dat je een VPN gebruikt, en dan kun je alsnog niet kijken. Toch zijn er heel veel aanbieders die nog niet zijn herkend door de streamingdiensten. Er zijn voldoende opties. Let bij het afsluiten van een abonnement er wel op dat de VPN snel genoeg moet zijn. Anders zal het beeld steeds haperen.

Anoniemer internetten

‘Hoe weet Google dat ik overweeg een nieuwe telefoon te kopen?’ Simpel: je hebt er waarschijnlijk al eerder naar gezocht. Internetters zien regelmatig advertenties van websites die ze eerder hebben bezocht. Dat kan erg vervelend zijn, en het is bovendien een inbreuk op de privacy. Om reclame tegen te gaan kunnen cookies verwijderd of afgeslagen worden, maar uiteindelijk slaan websites toch weer gegevens op. Zelfs het regelmatig wissen van de zoekgeschiedenis helpt niet.

Door een VPN te gebruiken, voorkomt de gebruiker dat een adverteerder weet wie hij of zij is, waar hij of zij naar zoekt en vanaf welke locatie er gesurfd is. De gebruiker van een VPN past het IP-adres tijdelijk aan, waardoor veel informatie niet terug te leiden is. Zie een IP-adres als een digitale vingerafdruk waaraan al het internetgebruik gekoppeld wordt. Doordat het lijkt alsof iemand uit een ander land verbindt, ben je zelf minder makkelijk te lokaliseren en te identificeren.

Hoe een VPN gebruiken?

Een VPN kan worden gebruikt op verschillende apparaten: een computer, smartphone of tablet. Om deze in te schakelen, is een app of een computerprogramma nodig. Deze kan worden geïnstalleerd via verschillende VPN-aanbieders. Om verbinding te kunnen maken, moet wel eerst een abonnement worden afgenomen.

Dat kan gratis en betaald. Het is beter een betaald abonnement te nemen, omdat gratis providers veel informatie over hun gebruikers verzamelen en doorverkopen aan adverteerders, om geld te verdienen. De gratis servers moeten immers ergens van betaald worden. Bovendien is een betaalde VPN vaak sneller en kun je meer functies en mogelijkheden gebruiken.

admin

Gerelateerd