Hoe kies je een laadpaal voor je elektrische auto

 Hoe kies je een laadpaal voor je elektrische auto

De elektrische auto is enorm populair en wordt ook steeds populairder. Het is een milieuvriendelijk alternatief en is op de lange termijn een stuk goedkoper dan brandstofauto’s. Zeker als je rijdt op duurzaam opgewekte energie. Om een elektrische auto optimaal te kunnen laden kun je deze het beste laden aan een laadpaal. Dan wordt de auto zo efficiënt, veilig en goedkoop mogelijk geladen. Maar waar moet je op letten als je een laadpaal aanschaft? Dat lees je in dit artikel!

Een eigen laadpaal

Als je op-en-top wil genieten van een elektrische auto is thuis laden een must. Dan hoef je niet meer in de rij te staan bij een openbaar laadpunt en kun je de auto altijd laden wanneer je wil. Want ondanks dat we in Nederland koploper zijn op het gebied van het aantal laadpalen, groeit het aantal elektrische auto’s harder dan het aantal laadpalen. Daardoor zou het in de toekomst voor kunnen komen dat er een tekort aan openbare laadpunten ontstaat. Bovendien is het een stuk goedkoper om een elektrische auto te laden aan een eigen laadpaal omdat je dan slechts het tarief van je eigen energieleverancier betaalt. De meeste openbare laadpunten zijn namelijk vaak een stuk duurder omdat de eigenaar ook kosten in rekening brengt voor de installatie, het onderhoud van de laadpaal en om winst te kunnen maken.

De meest geschikte laadpaal

Als je een elektrische laadpaal wil aanschaffen heb je heel wat om uit te kiezen. Er zijn namelijk diverse merken op de markt beschikbaar die ieder over andere specificaties beschikken. Om het makkelijk te maken; de meeste laadpalen zijn geschikt voor vrijwel alle elektrische auto’s. Maar een fijne afstemming zorgt ervoor dat de auto zo efficiënt mogelijk geladen wordt. Zo is het van belang om te kijken naar het laadvermogen van de elektrische auto. Als de auto bijvoorbeeld een laadvermogen heeft van 11 kW past daar een laadpaal met een laadvermogen van 11 kW uitstekend bij. Maar om voorbereid te zijn op de toekomst, is een laadpaal met meer laadvermogen altijd een slimme keuze. Dan weet je zeker dat je gebruik kan blijven maken van de laadpaal als je bijvoorbeeld wisselt van auto. Welke laadpaal het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie. Daarom raden we aan om altijd in gesprek te gaan met een expert.

Laden met zonnestroom

Wil jij je auto nog goedkoper laden? Dan kun je bij een laadpaal zonnepanelen laten installeren. Laden wordt dan nog duurzamer en nog goedkoper. Zo goedkoop zelfs, dat het op de lange termijn bijna gratis is. Daarnaast ben je met zonnepanelen op je dak ook helemaal klaar voor de toekomst. Als je zonnepanelen wil laten installeren, kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. In principe kun je bij elke energieleverancier terecht maar verschilt de terugleververgoeding per leverancier. Terugleververgoeding is het bedrag dat je ontvangt als je de overgebleven gewonnen stroom terug verkoopt aan de energieleverancier. Gemiddeld kun je tot zo’n driehonderd euro per jaar besparen door over te stappen. 

admin

Gerelateerd