Odido kampt met consumentenklachten: een waarschuwing voor vooraf vergelijken
Energieabonnement online afsluiten: hier moet je op letten
Wil je een nieuwe energieaanbieder kiezen, of is het tijd om over te stappen? In dat geval zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het soort energiecontract, een opzegvergoeding en de goedkoopste energieleverancier. Hieronder zetten wij voor jou op een rij waar jij rekening mee kunt houden tijdens het afsluiten van een nieuw energieabonnement.
Online energieaanbieders vergelijken
Er zijn superveel energieaanbieders op de markt, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt wel alle energieaanbieders een voor een bij langs gaan en checken of zij de goedkoopste zijn, maar dat is een karwei dat urenlang van jouw tijd in beslag zal nemen. In plaats daarvan kun je ook gebruikmaken van een vergelijkingssite of een prijsvergelijker. Dit is een handig hulpmiddel waar jij binnen een oogopslag ziet wat voor jou de beste optie is. Je vult simpelweg jouw postcode in en jouw energieverbruik. Ook kun je meerdere wensen aangeven, zoals groene energie. Met een klik op de knop verschijnt er een handige lijst met verschillende aanbieders. Energieprijzen vergelijken is nog nooit zo makkelijk geweest.
Duur energiecontract
Wanneer je eenmaal een energieleverancier op het oog hebt, zul je je moeten afvragen voor hoe lang jij een contract wil afsluiten. Je hebt de keuze uit twee opties: een contract voor een bepaalde tijd of een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer je kiest voor een contract met onbepaalde tijd, heeft jouw contract geen eindtijd. Je mag een energiecontract namelijk, in de meeste gevallen, niet kosteloos opzeggen. Bovendien speelt jouw energieverbruik een belangrijke rol in de keuze daarvan. Als je bijvoorbeeld verandering in jouw verbruik verwacht, is het niet erg slim om aan een contract met onbepaalde tijd te beginnen. Het is dus verstandig om goed na te denken over de duur van jouw contract.
Groene of grijze energie
Bij het overstappen of kiezen van een nieuwe energieleverancier, sta je voor de keuze om groene of grijze energie te gebruiken. Het verschil zit ‘m in hoe de elektriciteit wordt opgewekt: groene energie wordt opgewekt vanuit wind, water en zon en grijze energie wordt opgewekt vanuit bijvoorbeeld aardgas. Groene energie is dus milieuvriendelijker dan grijze energie. Wel ligt de prijs van groene energie daardoor wat hoger, zeker wanneer de groene energie is opgewekt in Nederland. Je betaalt echter niet minder aan energiebelasting wanneer je groene energie verbruikt. Wel is het beter voor het milieu als je groene stroom gaat verbruiken.
Enkel- of dubbeltarief
Tegenwoordig bieden de meeste energieaanbieders verschillende energietarieven aan: het enkeltarief en het dubbeltarief. Het enkeltarief houdt in dat je 24/7 het vaste tarief aan energie betaalt, terwijl je met het dubbeltarief het verbruik wordt verrekend in piektarieven en daltarieven. Wanneer je bijvoorbeeld overdag jouw wasmachine aanzet, verbruik je energie vanuit het piektarief. Als je de wasmachine in de nacht gebruikt, in het weekend of in de avond, verbruik je energie vanuit het daltarief. Dit wordt ook wel nachtstroom genoemd. Echter, is het voor elk huishouden verschillend wat goedkoper is.
Zelf energie opwekken
Je kunt ook zelf energie opwekken, door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van jouw huis. Het is aan te raden om maximaal 75 procent van het energieverbruik zelf op te wekken. Hierdoor ga je minder opwekken dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Als je namelijk meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, krijg je een terugleververgoeding thuisgestuurd. De hoeveelheid energie die overblijft die jij niet verbruikt, wordt gesaldeerd. De energieleverancier is verplicht om de stroom die jij teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Wel kun je aan de hand van zonnepanelen een hoop besparen op jouw maandelijkse energierekening.