Zo wordt een katoenen dekbedovertrek gemaakt

 Zo wordt een katoenen dekbedovertrek gemaakt

Dekbedovertrekken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan synthetische materialen, maar ook natuurlijke materialen als katoen. Katoen is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen van dekbedovertrekken en ander beddengoed. Dit komt omdat katoen enkele belangrijke eigenschappen kent die de nachtrust ten goede komen. Zo ademt het goed en kan het bijzonder veel vocht opnemen. Hierdoor slaap je comfortabeler en rustiger en sta je met veel goede energie weer op. Ben je benieuwd hoe een katoenen dekbedovertrek wordt gemaakt? Lees dan even verder!

Wat is katoen?

Katoen is de naam van zowel het uiteindelijke textielproduct als de vezel waarvan het wordt gemaakt. Katoen ‘groeit’ aan de katoenplant. Wanneer je naar een katoenplant kijkt, zie je overal witte pluisjes zitten. Dit zijn de katoenvezels. Katoenvezels zijn zachte vezels bestaande uit één cel die als een soort bolletjes aan de plant groeien. Ze groeien uit de opperhuid van de katoenzaden. De bolletjes kunnen op een gegeven moment, wanneer ze volgroeid en opengebarsten zijn, geplukt worden. Dit kan met de hand gebeuren, maar ook machinaal.

Van vezels tot draden

Nadat de bolletjes zijn geplukt, gaan ze in een zogenaamde ontkorrelmachine. Deze machine zorgt ervoor dat de vezels van de zaden worden gescheiden. Dit wordt ook wel het ontpitten van de katoenvezels genoemd. Nadat de katoenvezels zijn ontpit, worden ze in balen van ongeveer 250 kilogram samengeperst. Dit maakt het makkelijker om de vezels naar de katoenspinnerij te vervoeren. Met behulp van speciale spinmachines worden de ruwe vezels vervolgens tot dunne, zachte draden gesponnen.

En van draden tot een dekbedovertrek

Uiteraard maken een paar katoendraden nog geen dekbedovertrek. Daar is wel iets meer voor nodig. Zo zullen de draden op een bepaalde manier geweven moeten worden zodat er als het ware een lap stof ontstaat. Afhankelijk van hoe dicht die draden op elkaar worden geweven en hoe de stof daarna behandeld wordt, kunnen we verschillende soorten katoen onderscheiden. Neem bijvoorbeeld katoen satijn. Deze katoensoort heeft de fijnst mogelijke kwaliteit en voelt heel soepel en glad aan. Dit komt omdat bij deze soort de draden uiterst dicht op elkaar worden geweven. Aan de andere kant voelt flanel juist weer heerlijk donzig en warm aan. Deze zachtheid ontstaat door het ruwen van katoen. En zo zijn er nog meer soorten katoen met elk hun eigen kenmerken.

Een katoenen dekbedovertrek kopen?

Slaap je op dit moment nog onder een synthetisch dekbedovertrek? Gooi die dan snel aan de kant en koop een hoogwaardig dekbedovertrek van katoen. Grote kans dat je nachtrust er flink op vooruit gaat! Bij Cinderella vind je verschillende kleuren en maten dekbedovertrekken, zoals een dekbedovertrek 200×200 van Cinderella bijvoorbeeld. Ontdek het zelf!

admin

Gerelateerd