Huis verduurzamen met vloerverwarming
Heb je al onderdelen van je huis verduurzaamd of denk je hier over na? Slim, want het wordt er allemaal niet goedkoper op. De stijgende prijzen laten ons zien dat het een goede investering is om je huis te verduurzamen. Hier kun je een aantal dingen doen. Vloerverwarming leggen is hier een van. Echter, leg je niet zomaar een nieuwe vloer met vloerverwarming. We leggen je hier uit waarom je dit toch beter kunt doen voordat het te laat is en de winterkou je rekeningen onbetaalbaar maakt.
Een investering
We snappen dat een nieuwe vloer en het leggen van vloerverwarming een hele investering kan zijn. Maar wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp met vloerverwarming in een goed geïsoleerde ruimte, dan verlaag je je energierekening drastisch!
Een waterpomp zorgt ervoor dat het water minder warm wordt dan een cv-ketel. Een cv-ketel verwarmt het water tot maximaal 80 graden en een warmtepomp heeft meestal een maximum van 40-50 graden. Je verbruikt dus minder energie tijdens het opwarmen van het water.
Een warmtepomp combineer je met een lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming is een van de opties voor lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming verdeelt de warmte optimaal in een ruimte. Bovendien is een warme vloer heerlijk wanneer je op sokken of blote voeten door het huis loopt.
Welke vloer gaat het beste met vloerverwarming?
Niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk dat je vloer de warmte goed naar je woonruimte geleidt. Een dikke houten vloer zal hier een stuk langer over doen dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Een dikke vloer houdt de warmte echter wel langer vast. Op het internet bestel je tegenwoordig gemakkelijk een goede vloer om met vloerverwarming te combineren.
De beste vloersoort om met vloerverwarming te combineren zijn:
– Laminaat: voor het beste resultaat kies je een laminaatvloer die speciaal voor vloerverwarming gemaakt is.
– Pvc: pvc is een gemakkelijke en betaalbare keuze. Het is dun en verwarmt de ruimte relatief snel.
– Steen/beton: deze vloersoorten houden warmte het beste vast. Dit is dus de meest duurzame keuze. Bij een dikke steen- of betonvloer kan het even duren voordat de ruimte opwarmt.
– Vinyl: let er op dat je een vinyl vloer kiest met een thermische weerstand van max. 0,15 vierkante meter K/W. Met een hogere thermische weerstand kun je vlekken op de vloer krijgen.
Tapijt met vloerverwarming?
Dat kan ook! Houd er echter rekening mee dat het tapijt de juiste thermische weerstand heeft en hij zonder ondervloer geplaatst kan worden. Een maximale thermische weerstand van 0,17 vierkante meter K/W is aan te raden om een ruimte van genoeg warmte te voorzien.
Zonne-energie
Wil je je rekeningen maximaal verlagen? Dan leg je zonnepanelen op je dak. Zodra de zonnepanelen liggen, tap je dagelijks gratis energie uit de zonnestralen. De zon gaat voor niets op en zal ook niet snel uitgeput raken — in dat geval hebben we een groter probleem! Met zonnepanelen bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Je hebt binnen enkele jaren je investering terug verdiend.